Ouya – Spelkonsol med Android som operativsystem

Ouya är spelkonsolen som blivit verklighet genom en framgångsrik Kickstarter-kampanj. Över 68000 människor förbeställde den och bidrog på så sätt med över 55 miljoner kronor.

Ouya kör operativsystemet Android och är ett försök att skapa en helt öppen spelkonsol där användaren själv skall få modifiera både spel och själva konsolen. Den kommer använda sig av neladdningsbara spel på samma sätt som Apple och Sony gör idag. Skillnaden kommer framför allt vara att alla spelen kommer vara antingen gratis eller gratis att prova. Man skall inte behöva köpa något utan att veta vad det är man betalar för. Låter som en sund tanke tycker jag.

Spel

Det är ju ändå en spelkonsol så spelen känns inte helt oviktiga. Det följer inte med några förinstallerade spel till Ouya vilket jag kan tycka känns lite fattigt men så länge du har uppkoppling skall det vara en enkel match att ladda ner spel från DISCOVER (Ouyas app-store). Det som är väldigt bra, som jag nämnde tidgare, är att alla spel som går att ladda ner är gratis att prova.

Spelkontrollen

Det följer med en snyggt designad spelkontroll i grått och svart. Vill man ha fler kontroller går det att köpa till för 49$ från Ouyas webbshop.

Spelkontrollen är utrustad med två analoga styrspakar med knappar. Den har en stor, cirkulär touch pad på framsidan och fyra knappar, kallade O,U,Y,och A). En rund direktionsväljare (heter det så?) finns också. På “axlarna” sitter två knappar L2 och R2.

Köra emulatorer på Ouya

Det kommer finnas möjlighet att köra emulatorer på Ouya och på så sätt öppnas stora möjligheter för alla som gillar retrospel. Emulatorer för NES, SNES och Nintendo 64 kommer finnas tillgängliga i Ouyas app-store. Huruvida Nintendo kommer vidta några rättsliga åtgärder för att stoppa detta vet jag inte men än så länge är det inget som tyder på det.

Ouya Specifikationer

  • Processor – Tegra Quad-core 3
  • Internminne – 1GB RAM
  • Lagring – 8GB Flashminne (går att uppgradera)
  • WIFI 802.11 b/g/n
  • Bluetooth LE 4.0
  • USB 2.0 port
  • Android OS 4.0

Pris i Sverige och datum för release

Ouya släpps 4 juni i år och kommer säljas hos några av de största amerikanska återförsäljarna, Amazon.com, Best buy, Game stop och Target. Den går även att förbeställa redan nu från Ouyas egna webbshop. Priset kommer att ligga runt 99 dollar. När de första anländer till Sverige och vem som kommer sälja dem är inte bestämt ännu men i mitt tycke brukar det vara lika enkelt att beställa från Amazon.com om man inte klarar av att vänta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *