Test: Logitech G710+ – mekaniskt tagentbord

Sitter här och skriver på ett Logtech G710+ tagentbord som jag testat under de senaste två veckorna. Logitech G710+ är ett så kallat gaming-tagentbord med mekaniska brytare , bakgrundsbelysning, programmerbara knappar och lite andra specialfinesser.

Jag kan inte påstå att jag spelar tillräckligt mycket för att kalla mig för en “fullblodsgamer” och vanliga tagentbord mellan 100-500kr har funkat bra för mig hittills. Jag har dock alltid varit nyfiken på att testa ett “riktigt” tangentbord och se ifall det ändrar min spelupplevelse och kanske till och med gör mig till en bättre spelare.

Logitech G710+ specifiktioner

Tillverkare:                          Logitech
Modell:                                   G710+ Mechanical Gaming Keyboard
Brytare:                                  Mekaniska (Cherry MX Brown)
Anslutningar:                      2*USB
Dimensioner (BxHxD):    515 x 219 x 39 mm
Vikt:                                         1,5 kg
Ca Pris:                                    1190 kr

Funktioner och egenskaper

Logitechs G710+ tagentbord använder sig av mekaniska brytare som ska öka precisionen och känslan både när man spelar och skriver. Det typiska med mekaniska brytare är som jag tidigare nämnt i bloggen det klassiska “klick-ljudet” som man även kunde höra från tangentborden i hemdatorernas forntid. Cherry Brown-brytarna som används ska vara bland de tystaste när det kommer till mekaniska tangentbord. Från att använt “vanliga” tangentbord sen mitten av 90-talet tyckte jag att tangentbordet lät ovanligt högt men efter att tittat runt på lite kommentarer på nätet verkar det som att det finns de som låter mycket högre.

Efter att ha jobbat mycket med laptops och “platta” tagentbord blev det nästan en liten nostalgitripp att skriva och spela på det här tangentbordet. Det är verkligen en markant höjdskillnad mellan dessa tangenterna och de som sitter på vanliga tangentbord. Detta störde jag mig en del på i början av användandet. Jag lyfte fingrarna för lågt mellan tangentnedslagen i början när man t.ex skulle gå ifrån “S” till “W” tangenten. Detta var ett mindre problem som jag snabbt vande mig av med.

Att ha bakgrundsbelysning på tangentbord idag brukar inte vara särskilt ovanligt. Jag har tidigare ägt och provat några stycken men aldrig något som lyste så tydligt och klart som jag skulle vilja ha det. Ljuset gick att ställa in med olika belysningsstyrka på G710+ vilket var tur, då jag tyckte att det var lite irriterande att ha såpass starkt ljus som maxstyrkan erbjöd i underkanten av mitt synfält när man spelade i ett helt mörkt rum. Genom en snabb knapptryckning var det fixat och ifall man ändå tyckte att det kändes onödigt att ha tänt alla tangenter så gick det även att ställa in så att endast pil-tangenterna och WASD-knapparna var tända. Mycket bra lösning!

En annan liten finess var att när man skulle in och spela kunde man med en enkel knapptryckning koppla ur Windows-tangenten så att man inte av misstag skuttar ut i Windows när man minst behöver det.

Tangentbordet har även sex programmerbara tangenter som går att ställa in lite som man vill och koppla olika aktiveringstangenter till så att du totalt får 18 extra tangenter. Tangenterna är placerade längst till vänster på tangentbordet och i mitt tycke lite för långt ifrån WASD-knapparna för att få full kontroll på dem. Jag hade lite svårt att testa den här funktionen fullt ut då jag under de här två veckorna inte lyckades använda dem för att få ett flyt i mitt spel. Man är rätt invand med var man har sina knappar och funktioner när man väl börjat spela ett spel så jag hade lite svårt att vänja mig att använda nya helt enkelt.

Något som jag saknat på mina tidigare tangentbord är anti-ghost och rollover-funktion. Det klarade G710+ utan några som helst problem. Nu kunde man smyga fram duckandes med E nertryckt samtidigt som man flitigt höll ner minst två av WASD-knapparna, för att tillslut aktivera något med Space utan att tangentbordet gjorde några protester.

I övrigt finns direktknappar för mediaspelare och volymkontrollen är en scroller istället för en “volym upp” och “volym ner”-knapp.

 

Design

Logitech G710+ är snyggt designat. Det har en rätt bra tyngd som tillsammans med bra “sula” gör att tangentbordet står mycket stabilt och inte glider i första taget. Jag gillar fonten som är på tangenterna och den orangea färgen som bryter av det annars svarta och gråa.

Avslutande tankar

Så gjorde Logitechs G710+ mig till en bättre gamer under de två veckors tid som jag testade det? Nä, inte direkt, men efter en liten inkörssträcka så gjorde det hur som helst min spelupplevelse lite trevligare med sitt anti-ghost och rollover system. När jag hade fått vänja mig kändes tangentbordet behagligare köra långa spelsessioner med än de flesta tangentbord jag tidigare använt mig av.

De programmerbara knapparna som jag bara skrapade lite på ytan av dess kapacitet och funktionalitet kan säkert underlätta och förbättra spelandet ytterligare om man ger det lite tid.

Spelar mycket bilspel med hjälp av tangentbord istället för gamepad / ratt så rekommenderar jag inte tangentbordet. I bilspel får man ju hålla nere accelerationsknappen under långa perioder och detta kändes lite obekvämt med tangentbordet. Då rekommenderar jag att man köper en gamepad eller en ratt helt enkelt. De spelare som borde få ut mest av tangentbordet är FPS- och RTS-spelare där varje liten mikrosekund kan vara avgörande, särskilt på hög nivå.

Över tusen kronor för ett tangentbord, är det verkligen värt detta? Är du en vanlig användare som mest surfar och skriver mail duger nog ett vanligt tangentbord lika bra. Om du däremot är en gamer på medlenivå eller uppåt kan det nog vara en bra investering. Tangentbordet har nämligen testats (av Logitech) att det ska hålla för upp till 50 miljoner tangentnedslag och det har en 3-års begränsad maskinvarugaranti så i slutändan tror jag man tjänar på att spendera lite mer på sitt nästa tangentbord. De tangentbord som jag använder får jag byta ut ca 1 gång per år vilket känns lite onödigt.

Så ta er nu en funderare på om inte ett mekaniskt tangentbord skulle kunna var något att göra nästa investering i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *